tisdag 30 augusti 2011

Punka?

Hur kommer det sig att vissa cyklister får punktering stup i kvarten medan andra cyklar obekymrade utan ett enda litet pyyyyys? Delvis har det givetvis med körstil och vägar att göra. Den som väljer att köra över glas och grus, trottoarkanter och tallrötter i full karriär utsätter sig givetvis för större risk en den som promenadcyklar över nysopade söndagstorg. Slitna, billiga däck är sämre än kevlarfodrade nya, trasiga fälgband, vinda hjul och för hårt dragna ekrar har betydelse. Men med det sagt; det som skiljer dig från din mer lyckligt lottade granne kan vara något så banalt som luft. Lufttryck närmare bestämt.

Tittar man lite noggrant på däcksidan kan man, förutom uppgifter om storlek, också hitta uppgift om TPI - Threads per inch - som beskriver hur tät väven i däcket är. Hög TPI tål högre tryck och är mindre lätt punkterade. En annan siffra du hittar på däcksidan är uppgifter om hur hårt du ska pumpa däcket. Siffran anges i bar eller P.S.I. och ofta som en rekommendation och ett maxvärde. Var inte rädd för att pumpa till max om du vill undvika punktering; pumpar du för löst är risken stor för så kallade "snakebites", eller genomslagspunktering när du träffar av en trottoarkant eller sten. Pang, på platsen eller som en trist pyspunka.

De flesta däck är byggda för att sjunka ihop 15 procent. Din vikt spelar alltså också en viss roll. Är du stor och tung kan du ligga på max, boxas du i fjädervikt kan du ligga lite under.

Ett annat plus med att fylla däcken duktigt är att cykeln rullar lättare och manövreras säkrare.

Och hur vet jag vilket tryck jag pumpat däcket till då? Du skaffar en bra pump med tryckmätare. Kostar ett par hundra, men räcker en generation eller två...


fredag 26 augusti 2011

Extrajobb!


 Cykelköket är en öppen verkstad för att serva, laga och bygga cyklar. Vi söker nu en person som kan jobba extra (ca 25 %). Du ska dels jobba i verkstaden med att hjälpa våra besökare till rätta och dels vara med och arrangera events, seminarier, fester och workshops. I första hand riktade till barn och ungdomar.

Du behöver inte vara något verkstadsproffs eller cykelexpert men vi förutsätter att du är intresserad, händig och inte rädd för att skita ner fingrarna. Du bör också ha erfarenhet av att arrangera evenemang, vara uppdaterad på sociala media och gilla att ta egna initiativ och stort eget ansvar. Vi tror att du trivs bäst hos oss om du delar våra idéer om återbruk, öppenhet och socialt patos.

Mycket av arbetet sker på kvällar och helger, annat på flexibla tider, och det går alltså utmärkt att kombinera med annat arbete eller studier. Eftersom många av de som är engagerade i Cykelköket är killar vill vi speciellt uppmana tjejer att söka jobbet.

Skriv några rader om dig själv (max en A4) Vad du gjort tidigare, vad du sysslar med just nu och varför du vill jobba med oss.

Tjänsten är en projektanställning med omedelbart tillträde och avslut i december.

Vi accepterar enbart ansökningar via mail. Skicka inga intyg, CV eller andra bilagor i det här stadiet.

Maila kontakt@stapelbaddsparken.se senast 6 september
Skriv ”extrajobb” i ämnesfältet 

Det är en liten värld...

... Men är den verkligen liten? Läs om hur en av grundarna av Bike Kitchen Los Angeles, en av våra föregångare, inspiratör och förebild, av en slump ramlade in till oss.
http://takeoverla.blogspot.com/2011/08/cykeloket.html

tisdag 23 augusti 2011

Vi äro tusenden!


Aina och Alice; vi kan inte skilja dem åt. Någon av dem är Cykelkökets tusende mekare. Den andre nummer 999 (Aj!). Men eftersom de kom exakt samtidigt och valde var sitt cykelvrak att renovera, får de dela på titeln. Tårta utlovas när renoveringarna är klara och cyklarna redo att frakta de nyinflyttade modestudenterna runt i sin nya hemstad. Efter att händerna har tvättats, såklart!

måndag 22 augusti 2011

Vi Öppnar!

Idag (Måndag) öppnar vi Cykelköket efter en veckas stängt för flytt och fix och pynt. Adressen - för den som hittade till oss i sommar - är Stapelbäddsgatan 3. Hundra meter närmare city. Vi har just nu riktigt gott om gamla cyklar i högst varierande grad av förfall. Behöver du en hoj är det alltså bara att masa sig hit och börja skruva. Du får hjälp med verktyg och goda råd. Och det kostar som vanligt inte ett ruttet lingon.




Har du extra tur kan du dessutom bli vår tusende cykelköksbesökare. Vi räknade samman igår och det är i eftermiddag det händer. Du vinner ingen miljon men en kaka till kaffet kan vi nog fixa. Häng på låset, vi öppnar 16:00!

NYA ÖPPETTIDER:
Söndagar: 12 - 17
Måndagar & Tisdagar: 16 - 20
Onsdagar: Kurser och workshops

fredag 19 augusti 2011

Uppstyrt

Som sagt, vi ägnar denna veckan åt städning, inventering och allmän uppgradering. Vi har bl.a. fått in ganska mycket ”nya” delar och hojar. Dessutom: Iggy blir ny husgud …

… som ju alltid har varit sansad, vettig och klok på alla sätt.

Järnkoll på hjul.

Kökskontor, osv., osv.

onsdag 17 augusti 2011

Öppettider spikade

Vi har spikat de nya öppettiderna till: Söndagar 12:00 - 17:00, Måndagar och Tisdagar 16:00 - 20:00. Sedan tillkommer tider för kurser, work shops och muntrationer av olika slag. Anslås här och i verkstaden.
När vi startar med de nya öppettiderna är däremot lite flytande (sic). Vi har problem med en vattenläcka som ställer till det med flytten. Vi hoppas fortfarande att det är nästa vecka (v.34) som gäller, men ...

torsdag 11 augusti 2011

Sökes: Sköna typer.




Vill du vara volontär?

Som du kanske vet bygger kökets verksamhet rätt mycket på donatorer och volontärer. Donatorer som förser oss med gamla cyklar i varierande behov av skruvande och smörjande.. Och volontärer som ser till att vi kan ha verkstaden öppen så mycket som möjligt. Just nu rekryterar vi nya volontärer. Kanske är du en sådan?

Man behöver verkligen inte vara något verkstadsproffs för att bli volontär, tvärt om är det viktigare att man gillar att träffa folk inte är rädd för att ta tag i en sopkvast när det behövs och givetvis att man gillar iden om att gamla cyklar kan bli som nya och att de ska rulla på Malmös gator.

Vi erbjuder också alla volontärer en snabbutbildning där man går igenom cykelns delar och de vanligaste laga-, fixa- och justera-momenten. Du kan volontärjobba flera dagar i veckan, någon gång i månaden eller bara testa ett par gånger för att se om du gillar det. Och du kan med fördel jobba med dina egna projekt parallellt.

Intresserad? Skicka oss ett mail på cykelkoket@gmail.com, skriv "volontär" i subject-raden.

onsdag 10 augusti 2011


Nya vänner

I tio dagar har Henzy, Tamar och Jonathan från Seattle, USA upptäckt Malmö från cykeltiden. Cyklarna hittade de på Cykelköket och renoverade till ett åkbart skick under den första dagen i Sverige. När de åkte hem kom de ner och lämnade cyklarna för andra att ta över…

Från Seattle till Malmö Henzy, vad är grejen?

Min fru Chris skulle hit för att jobba på Malmö Högskola i tio dagar i sommar och eftersom barnen har sommarlov bestämde vi att hela familjen skulle följa med.

Första resan till Sverige?

Ja det är det. Och det är faktiskt ganska likt Seattle som vi kommer ifrån. Fast utan backar, haha.

Och hur tusan hittade ni till Cykelköket?

Jag googlade lite på stan och hittade en sajt på engelska som heter malmolundcyclechic där man skrev om er och om att man kunde fixa ihop en begagnad cykel här. Och sedan såg vi att det inte var så långt ifrån där vi bor.

Vilken tur.

Eller hur? Och mest överraskad blev jag över att det var helt gratis och att vem som helst fick göra det! Det är verkligen så inspirerande att se att man kan göra såhär, och att folk är generösa och donerar sina gamla cyklar och att folk lägger ner sin fritid på att hjälpa andra att få en cykel. Storartat och inspirerande.

Tackar, men du vet väl att vi är inspirerade av Bike Kitchen i LA?

Nej, jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns i USA. Jag ska verkligen undersöka om det finns i Seattle…

Så ni cyklar därhemma också?

Jadå, fast inte såhär. Jag brukar träna på cykel ibland och barnen har cyklar de knappt använder. Men här; vi hinner knappt få i oss frukosten innan de vill ut och cykla. Det är annorlunda här; alla cyklar ju och det finns cykelbanor nästan överallt.

På tal om det, vad har ni hunnit se?

Massor av stränder och parker, slottet har vi sett, rökeriet i Limhamn. Och Eslöv, men dit tog vi tåget. Och så cyklade vi till Lund, som du föreslog i stället för Ystad. Det var fint.

Hmmm, jag får väl erkänna att jag är lite partisk. Lund är min gamla hemstad och i Ystad spelar de ju in Wallander-filmerna.

Va-ha-lan-vadå?

Det var inget. Det var kul att ni hittade oss och ha så trevligt på resten av resan. Var bär det av nu?

Oj, tåget till Kastrup går om 45 minuter och sedan ska vi vidare till Amsterdam och vidare till Israel.

Coolt, hittar ni något Cykelkök i Tel Aviv kan ni hälsa!

Det ska vi!



måndag 8 augusti 2011

Frihet, broderskap och en j-a kadens!


Några av oss tar cykeln till jobbet. Andra till dagis eller Konsum. Det är ju hur bra som helst. Men man kan också göra som de här glödheta katterna. Ta tåget från Paris till Stockholm och sedan cykla till Köpenhamn. Våra franska fixie-polare passade givetvis på att hälsa på oss på Cykelköket innan de skiddade sig ner till Triangeln för färden över bron till grannbyn.
Au revoir, vi ses nästa sommar. Ska vi klämma L'Alpe d'Huez får ni drevs om!

Några barncykelköksbilder till …

Hur funkar en cykelpump egentligen?

Som sagt.

Lite film i pausen mellan allt cykelbansåkande och mekande kan vara skönt avkopplande.

... och så ner för den där lite läskiga backen då ...

söndag 7 augusti 2011

En så rolig dag i Cykelköket! Vi hade utnämnt den till ungarnas dag. Supercykelbana, tvätt- och mekstationer, ballongcykelpump, bullar, bus, film, diplom och massor av garv. Och lite korvar, så klart.
Sommarjobbarna hade bakat massor av goda bullar (och några mer… intressanta.) och sett till att grannskapet och hela Ribban var prydda med våra flyers och posters.
Morgonens regn och gråväder gav vika för sol och vind lagom till öppningen och i fem timmar strömmade barn till på cyklar av olika slag.
Kolla bilderna. Det här ska vi göra ofta!